Middelalderen i nordisk sammenheng brukes om et noe annet tidsrom enn i det sydlige Europa hvor perioden omfatter tidsrommet 500 - 1500 e.Kr. Vanligvis brukes begrepet middelalder i Norden om epoken fra ca. 1000 til 1540 og betegner således perioden fra innføringen av kristendommen i Norden frem til reformasjonen.
Tidsperioden er delt i tre epoker: Tidlig middelalder (ca 1050 - 1130), høymiddelalder (ca 1130 - 1320) og senmiddelalder (ca 1320 - 1540). Tidlig middelalder er siste del av vikingetiden, denne epoken og høymiddelalderen vet man lite om da det ikke finnes skriftlige kilder som sikkert refererer til Klevgardene. Det er likevel helt på det rene at disse gårdsbrukene, bortsett fra Nyhus eksisterte før Svartedauen da eiendommene (bortsett fra Imang og Sæter) er omtalt som ødegårder på 1600 tallet. Likeledes er det ganske sikkert at gårdene hadde de samme navnene som etter Svartedauen; altså Liabø, Sæter, Kletthammer, Steker og Imang. Seterbruket antas også å ha eksistert før Svartedauen men lå til forfall da eiendommene ble tatt i bruk igjen grunnet overflod av dyrket mark. Aktiviteten til brukerne vitner om at seterbruket sannsynligvis ble tatt opp igjen og nye bygninger reist på 1700 tallet.
Aslak Bolts Jordebok, nedskrevet i 1432 omtaler et område; Sundalelydhenne som er tolket til Sunndalsliene. Det antas at dette er den lien som strekker seg fra Småvoll øverst i Sunndal til Lønset og derfor omfatter Klevgardene, Sliper og Detli.